BAGREM ANNO DOMINI 2019.

Obični bagrem ( lat. Robinia pseudacacia) je bjelogorična vrsta drveča iz porodice mahuna. Potiče iz jugoistočnog dijela SAD-a, ali se proširio na Sjevernu Ameriku, Europu i Aziju. U Europu je prenesen 1601. godine. U privatnim šumama kontinentalne Hrvatske je jedna od najraširenijih vrsta drveča. Sadi se za zaštitu od erozije tla.

BAGREM ANNO DOMINI 2019.

Svi djelovi bagrema su otrovni, osim cvjetova, posebno za konje i perad. Cvjetovi se mogu umočiti u tijesto za palačinke i pržiti. Također se od cvjetova može napraviti liker.

A sad o bagremu kao medonosnoj biljci. Bagrem cvate u mjesecu svibnju. Tokom cijelog mjeseca imali smo izrazito niske temperature uz obilje kiše. Takvi vremenski uvjeti nisu bili pogodni za medenje. Usljed niskih temperatura, pčele nisu ni izlazile van iz kosnice. Sreća naša što smo im ostavili dovoljno proljetne livade pa su preživjele nalete hladnoće i kiše.

BAGREM ANNO DOMINI 2019.

Upravo iz tog razloga ovu godinu izvrcali smo osjetno manje meda nego prijašnjih godina. Prošla je godina bila izrazito dobra pa imamo zalihu bagremovog meda. Ne baš veliku, ali imamo.
Također, smatramo da zbog ovakve godine treba dati priliku ostalim medovima. Ljudi iz neke navike kupuju bagremov med. Vjerujemo da će ove godine otkriti i sve ostale vrste. Međutim, stoji da je bagremov med najblaži zbog čega se uvodi kao prvi med u dohranu djece.

Budimo iskreni i priznajmo, obično med stavljamo u čaj i mažemo na kruh. Doslovno pričamo o žlici meda dnevno. Pa probajte i neke druge medove, npr. amorfin med koji je okusom najsličniji bagremu.
Također Vas molimo, nemojte prigovarati za cijenu bagremovog meda. Svatko od nas pčelara mora kupiti staklenku, mora kupiti poklopac za istu i platiti tiskanje etiketa. Do pčelinjaka se vozi i 100 km. Sve to utječe na cijenu. Naš rad je najmanja stavka.

BAGREM ANNO DOMINI 2019.

No na stranu sve, živimo u nadi da će sljedeća godina biti medonosnija. Osobito što se tiče bagrema.