Varroa destructor

Danas malo o bolestima pčela...Istraživanja su pokazala da postoji dvadeset podvrsta varoe azijske pčele.

Varroa destructor

Posebno razlikujemo dvije podvrste i to:
1. Varoa Jakopsoni mala varoa
2. Varoa destruktor velika varoa.

Samo dvije od dvadeset podvrsta varoa napadaju europsku pčelu:
-korejska destruktor podvrsta
-japanska-tajlandska destruktor podvrsta.

gradevnjak

Varroa destructo je uzročnik varoze kod pčela je vanjski parazit koji napada pčele. Hrani se hemolimfom. Ženka nametnika je vrlo mala, crvenkasto-smeđe boje. Mužjak je još manji, bijelo-sive do žućkaste boje. Tijela su im ovalna i spljoštena. Mužjaci nakon oplodnje ugibaju.

gradevnjak

Odrasla ženka varoe napušta odraslu pčelu i zaposjeda radiličku ili trutovsku stanicu. Ukoliko je u prilici radije zaposjeda trutovsku ličinku. Vjerojatnost da će zaposjednuti radiličku i do deset puta manja.

Postoji prirodan način odstranjivanja varoe iz košnice pri suzbijanju varoe (svo vrijeme dok u košnici postoji trutovsko leglo). Na jedan okvir zalijepimo pola satne osnove (ne cijelu. Pčele za dva,tri dana izgrade trutovsko saće na slobodnom prostoru okvira. Matica će u daljnja dva,tri dana položiti jaja u saće. Prije nego pčele poklope trutovsko saće, varoa polaže jaja u njega. Nakon desetak dana trutovsko leglo se izreže, a okvir "građevnjak" se vrati u košnicu.
izrezano trutovsko leglo
Ovaj postupak se naziva uzgojno-biološka metoda uništavanja varoe ili fizičko uništavanje varoe. Smatra se da ovaj postupak može prepoloviti broj varoa na pola bez korištenja bilo kakvih sredstva koje mogu kontaminirati med.