Dezinfekcija okvira-naš postupak čišćenja i dezinfekcije okvira i košnicaDezinfekcija okvira-naš postupak čišćenja i dezinfekcije okvira i košnica

Nakon topljenja saća iz okvira potrebno je iste dezinficirati tako da ih možemo ponovno upotrijebiti. Čišćenje i dezinfekcija vrše se u svrhu neprenošenja možebitnih bolesti te uklanjanje ostataka propolisa, vosak i ostalih onečišćenja okvira.
Za dezinfekciju koristimo kaustičnu sodu (natrijev hidroksid). U kotao ulijemo vodu i kaustičnu sodu tako da dobijemo 2% otopinu. Pripremljene okvire vežemo debljim konopcem po 10 komada. Uronimo ih u kotao i ostavimo pet minuta u njemu. Važno je napomenuti da se moramo adekvatno zaštiti.Nakon pet minuta u kotlu,izvadimo ih i stavljamo na pripremljenu podlogu odignutu od zemlje. Ostatak nečistoća i kaustične sode ispremo mini wash-om. Oprane okvire posložimo jedne na druge da se što manje dodiruju te ih ostavimo da se posuše na prozračnom mjestu.
Nakon sušenja žicu na okvirima moramo nategnuti. Tada su okviru spremni za ljepljenje satnih osnova.
Na gore navedeni način dezinficiram i LR nastavke košnica. AŽ košnice iznutra "spalimo" brenerom,a izvana prebrišemo otopinom izosana.
Na ovaj način štitimo pčele,recikliramo i čuvamo okoliš.


  • naslovna_dezinfekcija
  • 20190202_135422
  • IMG-20190312-WA0027
  • IMG-20190312-WA0028
  • 20190202