Put meda iz košnice do teglice – bez dodira ljudske rukePrvi korak je izvaditi okvire s poklopljenim medom iz košnice. Važno je da je okvir s medom poklopljen više od trećine površine, a to znaći da je idealne kvalitete, odnosno kada pčele poklope med znači da je med dovoljno gust da se ne može pokvariti.

Nakon vađenja okvira iz košnice uklanjaju se poklopci sa meda u šesterokutnim ćelijama pomoću posebne vilice. Okvir se stavlja u vrcalicu koja uz pomoć centrifuge izvlači med iz ćelija i preko pipe na dnu vrcalice med curi u kantu. Kada se kanta napuni prelijeva se med u bačvu. Bačva obično ima oko 200 litara zapremine, te je plastificirana iznutra i kada se ona napuni poklapa se i med se tako skladišti do punjenja u teglice. Bačva se označi naljepnicom sa podacima o vrsti meda, datumu vrcanja i lokaciji (porijeklu) meda gdje su pčele bile. Kasnije to služi za praćenje meda od polja na kojem su pčele skupile nektar pa do teglice meda na vašem stolu.

  • 6 kanta za med
  • 7 teglice s medom
  • 4 vrcalica
  • 5 bačva za med
  • 3 otklapanje meda
  • 2 poklopljeni okvir
  • 1 iz košnice okvir

Med u bačvama nakon par mjeseci se kristalizira i prije punjenja u teglice potrebno ga je otopiti, odnosno ponovno vratiti u tekuće stanje. Postavlja se grijač meda na vrh bačve sa termostatom i kako se grije i otapa med tako i sam grijač polako tone i topi med. Važno je da termostat bude postavljen na maksimalno 40 C kako se ne bi uništile korisne tvari u medu.

Kada se otopi dovoljna količina meda grijač se vadi iz bačve. Med se grabi iz bačve u malu inox kantu koja na vrhu ima silikonski filter koji spriječava komadiće voska da završe u teglici s medom. Nakon toga se med istače u teglice iz te kante koja ima pipu na dnu. Teglica se izvaže da ima ispravnu količinu meda i poklopi se. Zalijepi se zaštitna traka „Med hrvatskih pčelinjaka“ tako da nitko ne može otoriti teglicu dok je sam kupac ne otvori.

Kao što vidite iz teksta, med u teglicu dolazi isti kakav je i u košnici. Uklanjaju se samo mehaničke nečistoće koje završe u medu kada se otklapaju poklopci sa ćelija. Također je važno napomenuti da med koji mi proizvodimo i pakiramo ne dodiruje nikada ljudska ruka. To je važno zbog zdravstvene ispravnosti meda kao i same kvalitete meda. Na zaštitnoj traci postoji i jedinstveni serijski broj uz pomoć kojega možete u Ministarstvu poljoprivrede saznati točnu lokaciju s koje potiče med u vašoj teglici.