Kako konzumirati sušenu pelud?
Kako konzumirati sušenu pelud?

Pelud je, osim za pčele, vrlo vrijedan i u ljudskoj prehrani jer sadrži uravnotežene prirodne sastojke: bjelančevine, šećere, vitamine, minerale, enzime, biljne hormone, eterična ulja, vodu te neprobavljiva vlakna u ovojnici.
Pelud u prehrani nema kontradikcija, a samo u veoma rijetkim slučajevima javljaju se alergije, koje se mogu spriječiti smanjivanjem doze i obaveznim savjetovanjem s liječnikom.

Pošto je pelud u prirodnom obliku zaštićena ovojnicom, potrebno je tu ovojnicu rastvoriti prije same konzumacije peluda. Naj jednostavniji način je dodati žličicu sušene peludi u neku tekućinu i ostaviti je oko 8 sati da se rastopi. To može biti čaj, mlijeko, jogurt ili obična pitka voda. Bitno je da je tekućina sobne temperature, ne prehladna ni pretopla.

Nakon toga se otopina jednostavno popije i na taj način se najviše tvari iz peluda apsorbira u naš organizam.
Drugi način konzumacije peluda je dodati ga mljevenog u med. Med sadrži male količine vode, ali dovoljne da otope ovojnicu peluda i da se korisne tvari mogu iskoristiti. Na 70 dekagrama meda dodajte 30 dekagrama sušene peludi i ostavite sedam dana da se pelud otopi. Nakon toga svaki dan konzumirati malu žličicu mješavine. Mješavina treba biti na sobnoj temperaturi i poklopljena, te na tamnom mjestu.

Kako konzumirati sušenu pelud?

Pelud ima antioksidativni učinak, antibakterijska svojstva, jača imunitet te pozitivno utječe na rast i razvoj organizma.
Preporuke dnevnih količina su:

Djeca 3 do 5 godina – 5 grama, 6 do 12 godina – 10 grama i za odrasle 20 grama dnevno. Važno je početi s manjim količinama i postupno ih povećavati do
dnevno preporučenih doza.