PčelarstvoMed je osnovi proizvod pčela i one ga koriste kao izvor energije za let i skupljanje novog meda. Za rast i razvoj pčela one koriste pelud koji je bogat vitaminima i mineralima. Propolis koriste za dezinfekciju košnice i saća u koji sladište med.

Proces proizvodnje meda u košnici počinje s pčelom koja sa cvjetova skupi nektar (slatka tekućina koju izlučuje cvijet) i jega transportira u saće. Prilikom transporta pčela dodaje nektaru enzime koji pretvaraju nektar u med. U košnici u saću iz meda pčele mašući krilima vade višak vode iz nektara dok ne postignu potrebnu gustoću meda. Med s maje od 20% vlage se ne može pokvariti i pčele to znaju. Tako si osiguraju hranu u košnici tijekom zime kada nema izvora hrane u prirodi.

Pčelarstvo

Pčele žive u zajednicama od 20000 do 50000 jedinki. Samo je jedna matica u zajednici i ona kontrolira rad i ponašanje ostalih pčela u košnici. Također, u jednoj zajednici ima par stotina trutova. Oni su muški članovi pčelinje zajednice. Matica je majka svih pčela u jednoj košnici,samo pčele skupljaju med.,ali i samo one vas mogu ubosti-samo one imaju žalac i otrov. Trutovi služe samo za oplodnju matice i ima ih u zajednici samo tijekom proljeća i ljeta. Jedna pčela tijekom cijelog svog života skupi samo jednu malu čajnu žličicu meda. Pčele su posebne i po tome što su jednine životinje koje kontroliraju temperaturu i vlažnost u prostoru gdje žive. Osim njih to može samo čovjek sa klima uređajem.

Kad ste u blizini pčela,uvijek prilazite sa zadnje strane košnice. One ulaz u košnicu brane. Ako vas ubode pčela bitno je odmah izvaditi žalac,te mjesto uboda isprati vodom. Ispiranjem ćete ukloniti miris otrova koji druge pčele osjete i kreću u napad,njima je miris otrova signal da ih netko napada. I samo jedan ubod može izazvati alergijsku reakciju i ubiti čovjeka. Mene, Tomislava, osobno nije ubilo ni 600 uboda u jednoj noći prilikom kvara kamiona s pčelama. Interesantna je činjenica da pčelinji otrov u malim dozama sprečava reumu,zateže kožu te smanjuje nastanak bora na koži. Trenutno se sve više koristi umjesto botoxa.

Pčelarstvo

Ukoliko se netko želi početi baviti pčelarstvom mora samo obući pčelarsko odijelo i osloboditi se straha od zujanja par tisuća pčela. Pronađite pčelara u vašem gradu ili kvartu i saznajte sve što vas zanima.